فهرست موضوعات
در ادارات دولتی نوعی از استخدام به نام استخدام رسمی در نظر گرفته می شود. برای استخدام شدن شرایط و مراحل خاصی وجود دارد. در ادارات و سازمانهای دولتی، افراد پس از طی یک دوره پیمانی در صورت داشتن شرایط خاص و حسن انجام کار به استخدام رسمی دولت درمیآیند. استخدام رسمی در ایران تقریباً محبوب و رغابتی است، چرا که مزایایی به همراه دارد. در این مقاله قصد داریم ویژگی ها، شرایط، معایب و مزایای این استخدام نوع را بررسی کنیم.
انواع استخدام رسمی
استخدام رسمی مراحل طولانی و مختلفی دارد. کارمندان دولت ابتدا به صورت کوتاه مدت یا آزمایشی استخدام هستند و سپس در صورت داشتن شرایط خاص ممکن است به استخدام رسمی یا دائمی دولت درآیند.
استخدام آزمایشی یا کوتاه مدت
استخدام آزمایشی برای سنجیدن توانایی، مهارت و شایستگی کارکنان دولت است. این نوع استخدام شامل بیشتر کارمندان دولت می شود و تعداد کمی می توانند از این مرحله عبور کنند.
استخدام آزمایشی قبل از استخدام رسمی به سازمان کمک می کند تا صلاحیت و شایستگی افراد را بسنجد. دوره رسمی آزمایشی به کارمندان هم کمک می کند تجربه و مهارت های شغلی خود را گسترش دهند.
طبق تبصره ۱ ماده ۴۶ قانون خدمات کشوری اگر کارمند پس از طی دوره آزمایشی ۳ ساله به صلاحیت لازم نرسد، با سه حالت ممکن است روبرو شود:
- لغو استخدام
- افزایش مهلت ۲ ساله برای دریافت تاییدیه استخدام
- استخدام به شکل پیمانی
همچنین طبق ماده ۲۰ قانون استخدام کشوری؛ کارمندانی که پس از دوره آزمایشی مهارت های لازم را کسب نکرده باشند و اخراج شوند؛ تا یک سال پس از اخراج، حق شرکت در آزمون استخدامی را ندارند.
درباره قرارداد کاری هنگام استخدام موقت می توانید مقاله “قرارداد کار موقت“ را بخوانید.
استخدام رسمی دائم یا همیشگی
طبق ماده ۴۶ قانون مدیریت خدمات کشوری کارمندانی که موفق شوند از استخدام آزمایشی به رسمی درآیند، باید سه سال دیگر کارمند رسمی آزمایشی بمانند و بعد از آن استخدام رسمی آن ها دائمی می گردد.
علاوه بر این در این ماده قانون شروطی نیز برای تبدیل کارمند رسمی آزمایشی به رسمی دائمی ذکر شده است که در اینجا بررسی کرده ایم:
- تائیدیه گزینش داشته باشد.
- برای استخدام رسمی، کارمند آزمایشی توسط یک کمیته تخصصی تعیین صلاحیت کارکنان رسمی، بررسی می شود. این بررسی یک سیستم امتیازدهی دارد که شامل نظم و انضباط، اخلاق،خلاقیت، شایستگی علمی، مهارت، توانایی و برخورد با ارباب رجوع می باشد.
- دورههای آموزشی را گذرانده و امتیازات لازم را کسب کند.
مزایا و معایب استخدام رسمی
استخدام رسمی مزایا و معایبی به همراه دارد که در ادامه بررسی می کنیم:
مزایا
- کارمندان از نظر حقوق و دستمزد امنیت دارند. چرا که سازمان های دولتی از بودجه دولت استفاده می کنند و در نتیجه در پرداخت حقوق و دستمزد کارکنان خود با چالش های کمتری روبرو هستند.
- کارمندان فرصت ادامه تحصیل و پیشرفت تحصیلی را دارند و دولت از این امر پشتیبانی می کند.
- اخراج کارمندان رسمی دولت به سادگی صورت نمی گیرد و مراحل قانونی پیچیده و خاصی دارد. پس رئیس شما بدون دلیل موجه نمی تواند عذر شما را بخواهد در نتیجه استخدام رسمی امنیت شغلی بالایی دارد.
- پیشرفت شغلی کارمندان دولت آهسته اما پیوسه صورت می گیرد. چرا که بخش های مختلفی برای ارتقای شغلی در چارت سازمان دولتی وجود دارد.
- موقعیت اجتماعی کارمندان استخدام دولتی دولت بالاتر از شغل های دیگر است و اجر و منزلت خاصی دارد.
- مزایایی مانند مرخصی، مسافرت، عیدی، بیمه تکمیلی و خیلی از مزایای شغلی دیگر به همراه این نوع استخدام می آیند.
معایب
- روند افزایش حقوق در استخدام رسمی به کندی صورت می گیرد.
- محیط کاری در استخدام رسمی یکنواخت، خسته کننده و ثابت است.
- کیفیت کار کارمندان استخدام دولتی بر هم اثرگذار است. پس کم کاری یک کارمند بر دیگران هم تاثیر می گذارد.
- مشکلات ارتباطی و تعارضات ممکن است زیاد باشد.
- قدرت مدیران بلندمرتبه در سازمان های دولتی زیاد است.
شرایط و مراحل استخدام رسمی
استخدام رسمی در ادارات و سازمانهای دولتی فرایندهای خاص خود را دارد که هرساله در دستورالعملهای مختلف ابلاغ میشود.
- اولین مرحله ، شرکت کردن در آزمونهای استخدامی نهادهای دولتی مختلف است. افراد مختلف با داشتن شرایط عمومی خواسته شده، میتوانند با آمادگی علمی، شانس خود را برای قبولی در آزمون استخدامی افزایش دهند.
- دومین مرحله آزمون استخدامی اعلام نتایج آزمون است. معمولاً یک تا چند برابر ظرفیت نتایج را اعلام می کنند، چرا که آزمون دومرحله ای است و بخشی از افراد در مرحله مصاحبه مردود می شوند.
- مرحله سوم تحویل مدارک خواسته شده به سازمان مربوطه است.
- مرحله چهارم آزمون استخدامی شامل مصاحبه تخصصی و عمومی است. این مرحله پیچیدگی های خاص خود را دارد و آمادگی برای آن به موارد مختلفی بستگی دارد. از میان افرادی که با آن ها مصاحبه صورت می گیرد، افرادی انتخاب و به گزینش معرفی میشوند که میانگین نمره مصاحبه آن ها با نمره آزمون عملی آن ها بالا باشد.
- در مرحله پنجم آزمون استخدام دولتی افراد گزینش شده به هسته گزینش سازمان مربوطه معرفی میشوند. افراد باید مدارک خود را تحویل سازمان دهند. درصورتیکه افراد نقصی مدارک داشته باشند از ادامه روند حذف می گردند.
- در مرحله ششم آزمون استخدام رسمی افراد به مصاحبه عقیدتی و سیاسی دعوت میشوند. و بعد از آن تحقیقات محلی صورت می گیرد.
- مرحله هفتم آزمون استخدام رسمی شامل سنجش سلامت فرد است. در این بخش توانایی بدنی و سلامت جسمی فرد در ارتباط با نوع شغل بررسی می شود.
- بعد از گذراندن مراحل فوق آزمون ، نوبت آموزش فرد است. آموزش شامل وظایف شغلی، انتظاراتی که از او در این شغل وجود دارد و مواردی دیگر می شود. بعد از اینکه فرد همه این مراحل را به خوبی طی کرد به استخدام سازمان مربوطه درمی آید.
دینگ ارائه دهنده راهکار اتوماسیون حضور و غیاب
دینگ یکی از برترین ارائه دهندههای راهکار اتوماسیون حضور و غیاب با محصولات و خدمات مرتبط آماده ارائه خدمت به شماست، در صورت لزوم با کارشناسان ما در ارتباط باشید.