هر مدیری، چه در شرکت خصوصی و در چه در سازمانی دولتی، ممکن است اشتباه کند؛ بهخصوص مدیران کمتجربه بیشتر در معرض این خطر قرار دارند. هرچند که برخی باور دارند مدیران رباتهایی بیاحساس هستند، اما بههرحال همه انسانیم و احتمال خطا در ما بسیار است. در این میان، مدیران خوب، مدیرانی هستند که اشتباهات خود را با متانت و حرفهایگری قبول کرده و سریعاً برای جبران آنها برنامهریزی میکنند.
اگر کارآفرینی تازهکار باشید، ممکن است در مسیر اداره کسبوکارتان با چالشها و نارضایتیهایی مواجه شوید که البته اینها به دلیل کمتجربهبودنتان کاملا طبیعی است. در مطلب حاضر قرار است درباره اشتباهات رایجی صحبت کنیم که بین تمامی مدیران کمتجربه و تازهکار مشترک است. برای آنکه با این اشتباهات آشنا شوید و با اجتناب از آنها مسیر دستیابی به رشد و پیشرفت را هموار کنید، تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.
1. تردید و دودلی
یکی از اشتباهات رایج مدیران کم تجربه، آن است که وقت زیادی را صرف تجزیهوتحلیل مسائل میکنند و بهنوعی رفتار وسواسگونه دچار میشوند. همین موضوع باعث میشود که در هر کاری تردید کنند و قدرت تصمیمگیری با قاطعیت را از دست بدهند. اما واقعیت این است که اگر به سمت مدیریت رسیدهاید، شک نکنید که قطعا تواناییاش را داشتهاید. اکنون نیز از همان توانایی استفاده کنید؛ به خودتان اعتماد داشته باشید و از تردید و دودلی پرهیز کنید. البته منظورمان این نیست که بیگذار به آب بزنید؛ بلکه پس از انجام تحقیقات و اقدامات لازم، با اتکا به تواناییها و دانشتان کارها را پیش ببرید. در این مواقع نباید از سوال پرسیدن و پیشنهاد خواستن ابایی داشته باشید.
2. تصمیمگیری در تمام موارد
درست در نقطه مقابل بخش قبل، مدیرانی هستند که تمامی تصمیمات را خودشان اتخاذ میکنند و با دیکتاتوری خاص خود، هیچ کسی را شریک قدرت خود نمیکنند. در این حالت، ریز و درشت بسیاری از امور توسط خود مدیر اجرایی میشود و تجربیات و نظرات سایرین هیچ جایگاهی در اداره سازمان ندارند.
چنین چیزی نه تنها بسیار پرریسک است و باعث میشود که تمام تقصیرات به گردن مدیریت بیفتد، بلکه نارضایتی کارمندان را نیز در پی خواهد داشت. در اینطور مواقع، بهتر است که تخصص هرکسی را بهخوبی شناسایی کنید و در هنگام تصمیمگیری و شرایط اضطراری، از رأی و نظر آنها بهره ببرید.
3. بیبرنامگی و بیهدفی
اینکه همان روز اول بهعنوان مدیر تازهکار هزار و یک نوع برنامهریزی و هدفگذاری برای پنج سال آینده داشته باشید، به همان اندازه مسخره است که اصلاً هیچ برنامهای نداشته باشید! بیبرنامگی از اشتباهات رایج مدیران کم تجربه است. بهتر است همه چیز را در حد تعادل نگه دارید؛ از همان زمان شروع به کار در سمت مدیریت، چند هدف مطلوب برای خودتان، تیم زیردستتان و بخشی که مدیریت آن را به دست گرفتهاید، تنظیم کنید. به طور مثال ممکن است بهوجودآوردن تغییراتی کوچک در روند انجام کارها، شروع خوبی برای برنامههای بزرگتر باشد.
4. عدم ملاقات با کارمندان
مدیریت منصبی بهشدت دشوار و وقتگیر است؛ اما هر چقدر هم که بهعنوان یک مدیر سرتان شلوغ باشد، باید کارمندان خود را بهخوبی بشناسید و هرازچندگاهی ملاقات حضوری با آنها داشته باشید. این کار برای برقراری یک ارتباط مؤثر در آینده، بسیار ضروری است و اگر با اصول تیم سازی آشنا باشید، اهمیت این کار را بهتر درک خواهید کرد. فرقی ندارد که قبلاً در بخش فعلی مشغولبهکار بودهاید و اکنون مدیرش هستید، یا اینکه از بخش دیگری منتقل شدهاید یا حتی از سازمانی دیگر آمدهاید؛ بلافاصله باید بهصورت دستهجمعی کارمندان خود را ملاقات کنید و با آنها آشنا شوید. سپس باید بهتدریج با هر یک از کارمندان بهصورت تکی ملاقات داشته باشید و از نقش و اهدافشان در سازمان پرسوجو کنید.
5. تلاش برای حل چند مشکل بهصورت همزمان
از دیگر اشتباهات رایج مدیران کم تجربه، اغین است که میخواهند در یک آن، چند مشکل را با هم حل کنند. دلیل این کار نیز بسیار ساده است؛ زیرا که دوست دارند به تمام کارمندان نشان دهند که لیاقت منصب جدید خود را دارند و میتوانند از پس کارهای بسیاری برآیند. اما در واقعیت، این کار نهتنها دردی را دوا نمیکند که ممکن است نتایج مخربی نیز به همراه داشته باشد. بهترین راهکار این است که مشکلات را اولویتبندی کنید و سپس اقدامات لازم برای رفع آنها را انجام دهید. علاوه بر این، بهتر است از تجربه و دانش کارمندان نیز برای رفع مشکلات بهره ببرید. این کار علاوه بر اینکه بار بسیاری از مسائل غیر ضروری را از دوشتان برمیدارد، بلکه بهرهبردن از مهارت کارمندان موجب افزایش انگیزه آنان در پیشبرد اهداف سازمان خواهد بود.
6. عدم اجازه به کارمندان برای انجام امور
اغلب کارمندان بهشدت تمایل که در کار خود تغییری مفید ایجاد کنند و نقشی تأثیرگذار داشته باشند؛ مدام دستور شنیدن و اطاعت کردن، برای هیچکسی خوشایند نیست. از دیگر اشتباهات مخرب مدیران کم تجربه این است که که فرصت تأثیرگذار بودن را از کارمندان خود میگیرند و نسبت به پیشنهادات و اقدامات آنها بیتوجه هستند. اتخاذ چنین رویهای بدترین اشتباهی است که یک مدیر ممکن است مرتکب شود؛ چون علاوه بر کاهش انگیزه کارمندان، ممکن است بر عملکرد آنان نیز تاثیر منفی بگذارد.
بهجای اینکه برای کوچکترین مواردی به کارمندان خود امر و نهی کنید، نتیجه مطلوبتان را با آنان در میان بگذارید و از آنها بخواهید که با هر روشی که خودشان صلاح میدانند و فکر میکنند از همه کارآمدتر است، به آن نتیجه مطلوب دست پیدا کنند. با این کار شما به تواناییهای آنان اعتماد کردهاید و آنان نیز تلاش خواهند کرد که جواب این اعتماد را به بهترین شکل، به شما پاسخ دهند. اصلاً از فواید کار گروهی همین است!
7. عدم حمایت از کارمندان
یکی از خطرناکترین اشتباهات مدیران کم تجربه، عدم حمایت از کارمندان و اعضای تیم خود است. ایجاد امنیت روانی برای کارمندان و القای این حس که شما همیشه از آنان حمایت خواهید کرد، بهترین هدیهای است که میتوانید به کارمندان خود بدهید. به آنان نشان دهید که تلاش کردن برای دستیابی به یک موفقیت و عدم بهدستآوردن آن، پایان دنیا نیست و همواره فرصت دوبارهای برایشان وجود خواهد داشت. امنیت روانی، خلاقیت و نوآوری اعضای تیم شما را چند صد برابر افزایش خواهد داد و چه چیزی از این بهتر؟!
8. مقاومت برای تفویض کارها
در دنیا کسبوکار امروز، هیچ راهی وجود ندارد که یک مدیر، بتواند تمام وظایف و امور را خودش شخصاً بر عهده بگیرد. اغلب مدیران – بهویژه مدیران کسبوکارهای کوچک – این موضوع را نادیده میانگارند و فکر میکنند که چون مدیر هستند، میزان وظایف آنها نیز باید چند برابر باشد. هر چند که مدیربودن وظیفه بسیار خطیر و سنگینی است، اما اگر بخواهید عنان تمامی امور را خودتان دست بگیرید، عملکردتان بازدهی لازم را نخواهد داشت. در برابر تفویض مسئولیتها مقاومت نکنید و تصور نکنید که این کار باعث میشود که در ذهن بقیه ضعیف و ناتوان بهنظر برسید. درست برخلاف این عقیده، تقسیم و تفویض درست مسئولیتهای از نشانههای وجود هوش و قدرت در مدیران بهحساب میآید و نشان میدهد که آنان با فواید تیم ورک بهخوبی آشنا هستند. بهمرورزمان و با کسب تجربه، یاد خواهید گرفت که چه موقع، چه کاری را به چه کسی محول کنید.
کلام آخر
خطا و اشتباه ممکن است گریبان هر مدیری را بگیرید. مدیران کمتجربه که بهتازگی کسبوکاری راه انداخته یا به سمت مدیرت منصوب شدهاند، بیشتر در معرض خطا و اشتباه قرار دارند.
در مطلب حاضر با شما درباره 8 مورد از مهمترین اشتباهات رایج مدیران کمتجربه صحبت کردیم و علت و راهحل پیشگیری از آنها را هم مورد بررسی قرار دادیم. شما در ابتدای راه مدیرشدنتان با چه خطاهایی دست و پنجه نرم کردهاید؟ فکر میکنید مدیران ممکن است چه اشتباهات خطرناک دیگری را مرتکب شوند؟ تجربه خود در این زمینه را با ما به اشتراک بگذارید.
دینگ ارائه دهنده راهکار اتوماسیون حضور و غیاب
دینگ یکی از برترین ارائه دهندههای راهکار اتوماسیون حضور و غیاب با محصولات و خدمات مرتبط آماده ارائه خدمت به شماست، در صورت لزوم با کارشناسان ما در ارتباط باشید.