4 مدل راهنما برای اثربخشی کار تیمی

قبلاً در مقاله “6 عنصر تیم ورک موفق” درباره موفقیت در کار تیمی صحبت کردیم. در این مقاله قصد داریم مدل های اثربخشی کار تیمی را بررسی کنیم. مدل‌های اثربخشی کار تیمی، شرایط کلیدی را که یک تیم خوب نیاز دارد، بررسی می‌کنند. این مدل‌ها می‌توانند به رهبران و مدیران کمک کنند تا آموزش‌ها و پشتیبانی موثری را برای کمک به پیشرفت تیم‌هایشان طراحی کنند. در این مقاله 4 مدل معروف و نحوه استفاده از آن ها را بررسی خواهیم کرد.

 

مدل های اثربخشی کار تیمی چیست؟

 

مدل‌های اثربخشی کار تیمی، عناصر مورد نیاز برای ایجاد یک تیم موفق و منسجم را بررسی می کنند. برخی از این مدل ها بر ویژگی های اعضای تیم تمرکز می کنند، در حالی که برخی دیگر بر تأثیر عوامل خارجی تمرکز می کنند. این مدل ها می توانند به یک رهبر یا مدیر کمک کنند تا ساختار تیم و کار تیمی را به خوبی مدیریت کنند. همچنین می توانند علت بروز مشکلات را شناسایی و به یافتن راه حل ها کمک کنند.

 

مدل GPRI

 

مدل GPRI یکی از شناخته شده ترین مدل های اثربخشی کار تیمی است. روبین، پلونیک و فرای آن را در دهه 1970 طراحی کردند. در این مدل چهار معیار کلیدی پیشنهاد شده است که برای ایجاد یک تیم قوی و موثر ضروری است:

 

  • اهداف
  • نقش ها
  • رویه ها
  • روابط بین فردی

 

این مدل به عنوان یک ساختار کار تیمی  برای درک چگونگی و چرایی مشکلات به کار می رود. وقتی مشکلی پیش می‌آید، از خود بپرسید که آیا دلیل آن اهداف نامشخص است یا فقدان رویه ها و فرآیندهای مناسب. اگر فکر می‌کنید همه این عوامل وجود دارند، این می‌تواند ناشی از فروپاشی روابط بین فردی باشد. این مدل می تواند به شما کمک کند تا مشکل را شناسایی و برطرف کنید.

 

اهداف

 

اهداف در کار تیمی به هر یک از اعضای تیم کمک می کند تا بفهمند بقیه چه انتظاری از آن ها دارند. این اهداف همچنین وظایف روزمره را مشخص می کند و به تیم کمک می کند تا به سمت یک هدف مشترک حرکت کند.

 

نقش ها و مسئولیت های مشخص

 

یکی از بزرگترین دلایل نارضایتی و اختلاف در کار تیمی ناشی از تقسیم نامناسب مسئولیت‌ها است. اگر اعضای تیم مسئولیت های خود را درک نکنند، می تواند تنش ایجاد شود. مهم است تا همه بفهمند که چگونه با هم هماهنگ شوند و یک تیم منسجم را تشکیل دهند.

 

فرآیندها و رویه ها

 

کار تیمی به رویه‌های روشنی نیاز دارد. این بدان معناست که رویه های تعریف‌شده‌ای برای انجام وظایف وجود دارد. فرآیندها اگر جلوی خلاقیت را بگیرند به اندازه کافی موثر نخواهند بود، اما از این جهت که همه چیز مشخص است و باعث نمی شود تا کارمندان وقت خود را تلف کنند مفید است.

 

روابط بین فردی

 

ارتباطات برای کار تیمی مهم است. همچنین یکی از اجزای کلیدی اعتماد است که برای هر تیمی لازم است. کار کردن برای رسیدن به یک هدف مشترک می تواند به تقویت روابط بین فردی سالم در یک تیم کمک کند.

 

این مطلب هم پیشنهاد می شود:  رفتار در محیط کار ؛ چگونه در محل کار بهترین باشیم

5 شرط هکمن

 

کار تیمی

 

ریچارد هکمن، محقق دانشگاه هاروارد، مدل اثربخشی کار تیمی متفاوتی را پیشنهاد می‌کند که 5 مؤلفه اصلی دارد. تحقیقات او بر مشاهده گروه های موفق و شناسایی ویژگی های مشترک آن ها متمرکز است. این 5 شرط که می تواند شانس موفقیت یک تیم را افزایش دهد، عبارتند از:

 

  • احساس یک تیم واقعی
  • هدایت موثر از یک رهبر قوی
  • ساختاری که موفقیت را ممکن می کند
  • حمایت
  • حضور یک مربی متخصص
  • اعمال 5 شرط هکمن برای تیم

 

اگر افراد تیم در کار تیمی وجه اشتراک کمی داشته باشند، داشتن “احساس یک تیم واقعی” برای آن ها دشوار است. به عنوان یک مدیر، می توانید برای حل این مشکل قدم هایی بردارید. عامل اصلی که باید در نظر گرفته شود حضور در یک تیم با مرزها و فرآیندهای روشن است. یک تیم ساختاریافته می تواند به کاهش بار کاری کمک کند، از تکراری شدن جلوگیری کند و به تیم این احساس را بدهد که برای رسیدن به یک هدف مشترک کار می کنند.

 

مدل کاتزنباخ و اسمیت

 

جان کاتزن بک و داگلاس اسمیت در سال 1993 در کتاب خود به نام «حکمت تیم ها» یک مدل اثربخشی کار تیمی را ارائه کردند که امروزه نیز به طور گسترده مورد استفاده قرار می گیرد. این مدل به طور کلی به صورت یک مثلث نشان داده می شود:

 

  • نتایج
  • محصول کار جمعی
  • رشد شخصی

 

این تئوری توضیح می دهد که برای رسیدن به این اهداف، یک تیم به سه جنبه زیر نیاز دارد:

 

  • تعهد
  • مهارت ها
  • مسئوليت
  • دستیابی به جنبه های مدل کاتزنبک و اسمیت در یک تیم

 

تعهد تیمی از داشتن یک هدف معنادار ناشی می شود که اعضای تیم آن را درک کرده و با آن موافق هستند. مثلاً برای یک تیم فروش، این می تواند درک این باشد که عملکرد خوب پاداش بالایی دارد. و این آن ها را به تلاش سخت و عملکرد خوب تشویق می کند. رهبران کار تیمی می توانند با ارائه فرصت هایی برای آموزش و توسعه مهارت ها از تیم خود حمایت کنند.

 

عنصر نهایی پاسخگویی است. این مدل زمانی بیشترین تاثیر را دارد که اعضای تیم را تشویق کند تا مسئولیت پذیر باشند و عملکرد ضعیف خود را ببینند. این می تواند انگیزه دهنده باشد و به اعضای تیم کمک می کند تا بفهمند تنبلی و اهمال کاری قابل قبول نیستند.

 

مدل T7

 

این مدل با سایر مدل های اثربخشی کار تیمی که در این مقاله مورد بحث قرار گرفته اند، اشتراکاتی دارد. این مدل به‌خاطر سادگی و نحوه بصری ارائه مفید است. این مدل نشان می دهد که 7 عامل برای موثر بودن یک تیم مهم هستند:

 

  • اعتماد
  • حرکت
  • استعداد
  • تیم سازی
  • وظایف
  • رهبر مناسب

 

پشتیبانی تیمی

 

5 عنصر اصلی این مدل اثربخشی کار تیمی عبارتند از اعتماد، نیروی حرکت، استعداد، تیم‌سازی و وظیفه. که همه این ها به نحوه عملکرد رهبر و کار تیمی مربوط می شوند. در نهایت، همه جنبه‌ها در دایره بزرگ‌تری قرار می‌گیرند که نشان‌دهنده نیاز به حمایت گسترده‌تر از بقیه کسب‌وکار است.

 

عوامل داخلی برای اثربخشی در این مدل

 

نیروی حرکت از داشتن یک هدف مشترک می آید. چیزی که کل تیم می تواند در جهت آن تلاش کند و متحد باشد. تیمی که اعضای آن به یکدیگر اعتماد دارند مؤثرتر است. مهارت های مبتنی بر وظیفه نیز کلیدی هستند. ممکن است شخصی برای تکمیل بخش مهمی از یک پروژه به دانش فنی و تخصصی نیاز داشته باشد. در نتیجه مهارت های کار تیمی به مهارت های بین فردی و همکاری مرتبط است.

 

عوامل خارجی برای اثربخشی این مدل

 

مهم نیست که همه عوامل داخلی چقدر خوب باشند، اگر تیمی فاقد رهبری مناسب باشد، بعید است که کار تیمی درست شکل بگیرد. یک مدیر ناکارآمد می تواند اعتبار کسب و کار را از بین ببرد. به عنوان مدیر، اگر توانایی تصمیم گیری یا ارائه راهکار به عنوان یک رهبر را ندارید، ممکن است شکست بخورید یا به نتایج با کیفیت پایین دست یابید.

 

 

دینگ ارائه دهنده راهکار اتوماسیون حضور و غیاب

دینگ یکی از برترین ارائه دهنده‌های راهکار اتوماسیون حضور و غیاب با محصولات و خدمات مرتبط آماده ارائه خدمت به شماست، در صورت لزوم با کارشناسان ما در ارتباط باشید.

 

 

لطفاً برای تکمیل این فرم، جاوا اسکریپت را در مرورگر خود فعال کنید.
نام