سالها پیش زمانیکه در هند بر طبق برخی خرافات، مردان به دنبال درک این مسئله بودند که بهتر است از حرف زدن با خانمها در حین کار اجتناب کرد! یا با زنها نباید شوخی کرد یا نباید ارتباط گرفت!! با وجود این تناقض ها، مردها گیج شده بودند و به دنبال راهنمایی میگشتند. پاسخ مطمئناً بلاک کردن یا دور زدن خانم ها نبود؛ این یک فرهنگ فراگیر است که هنگامی که زنان بیشتری در رأس محیط کاری قرار داشته باشند، مردان دست از کار میکشند! یا به دلیل تعصبات خاص یا به این علت که گویی همکاران خانم آنجا هستند که موجبات سرگرمی یا خوش گذرانی آنها را فراهم کنند؟!
مردان و زنان از الگوهای گذشته خود فاصله گرفتهاند، اما برخی از ویژگیهای رفتاری همچنان باقی مانده است. با این حال، تغییرات گستردهای که در فرهنگ محیط کاری و استخدام زنان طی سالهای اخیر رخ داده است، ضرورت شناخت تفاوتهای جنسیتی را برای موفقیت شغلی بیش از پیش آشکار میکند.
دراینجا برخی از بایدها و نبایدها در روش برخورد با همکاران زن را بازگو کردهایم:
عادی رفتار کنید!
از مهمترین اصول روش برخورد با همکاران زن این است که عادی باشید. در واقع همان رفتاری را که با همکار آقا دارید، داشته باشید، به جز دست دادن و شوخی کردن!
از کلمات محبت آمیز استفاده نکنید!
این کلمات را برای همسر یا نامزد خود نگه دارید. همکاران خانم، عزیزم، عسلم، یا شیرینم نیستند، همانطور که همکاران آقا هم نیستند.
جوک های زشت و یا عکس های نکته دار را برای آنها ارسال نکنید!
خانم ها، جکهای زشت را توهین آمیز می دانند. ارسال یک عکس نکته دار به طور کلی جنبه منفی دارد. این نشان می دهد که شما شخصی منحرف هستید و باعث می شود که او در حضور شما احساس ناراحتی کند.
اشکالی ندارد که از یک خانم تمجید کنید!
تمجید از یک خانم در صورتی که رسمی بیان شود، هیچ اشکالی ندارد. خانم ها از تعریف و تمجید، قدردانی می کنند، اما زمانی که این تمجید ها به امید گرفتن چیزی در ازای آن باشد، غریزه قوی آنها متوجه آن خواهد شد.
از تنها ماندن با همکار خانم اجتناب نکنید!
اگر از قرار ملاقات تنهایی با یک خانم اجتناب کنید یا او را از قرارها یا شام ها پس از ساعت اداری حذف کنید، این کار می تواند نمونه هایی از تبعیض در محیط کار در محیط کار باشد. این رفتار باعث می شود که او شانس شبکه سازی و پیشرفت را از دست بدهد.
با همکارتان رو در رو صحبت کنید!
یک خانم متوجه می شود که چه زمانی زیر نظر است و این کار باعث می شود که او احساس راحتی نکند. این غرایز درنده را کنار بگذارید و احترام خود را به او نشان دهید. سعی نکنید کار او را به عهده بگیرید!
هیچ وقت به یک همکار خانم پیشنهاد ندهید که کار او را انجام دهید، این یا به این معناست که شما بهتر از او هستید یا می خواهید فشار کار او را کمتر کنید. توانایی او اگر از شما بیشتر نباشد، کمتر هم نیست.
با او توهین آمیز صحبت نکنید!
در رابطه با روش برخورد با همکاران زن باید بگوییم، صحبت کردن مانند زمانی که در باشگاه پسران هستید، “جالب” تلقی نمی شود. بسیار واضح است که این تلاشی از سوی مرد برای در حاشیه نگهداشتن آن خانم می باشد. صحبت های تحقیرآمیز در مورد خانم ها را کنار بگذارید. این کار باعث می شود که شما به فردی “زن ستیز” معروف شوید.
او را لمس نکنید!
بیشتر خانم ها، در صورتی که در قسمت کمر، شانه یا هرجایی از بدنشان توسط همکارانشان لمس شوند، آزرده خاطر می شوند، پس هرگز دست خود را روی شانه ی او نگذارید.
به یک خانم فضای کافی اختصاص دهید!
خانم ها، زمانی که فردی وارد حریم شخصی آنها شود احساس ناراحتی می کنند. در آسانسور، به هنگام راه رفتن در راهرو یا هنگام نشستن نزدیک یک خانم بر روی یک نیمکت، فاصله کافی را حفظ کنید. حفظ فاصله اجتماعی، از اصول مهم رفتار در محیط کار است.
به همکاران خانم برچسب نزنید!
به یک خانم، برچسب “خشن” یا “کسی که کار کردن با او دشوار است” نزنید. بس کنید، آیا تا به حال مردی را این چنین خطاب کرده اید؟ این روشی مستند است که مردان به صورت افراط گرایانه از آن برای پایین آوردن درجه همکاران خانم استفاده می کنند.
مشکلی ندارد که از او بخواهید که برای صرف قهوه، نوشیدنی یا غذا بیرون بروید. اما اگر او نه بگوید، درست نیست که پافشاری کنید و آن را به یک مسئله خودخواهانه یا تبعیض آمیز در مقابل او در محیط کار تعبیر کنید.
حتما حرف هایتان را سبک سنگین کنید!
هنگام تعامل با همکاران زن، بسیار مهم است که حرفهایتان را به دقت بررسی کنید. استفاده از زبان مناسب و پرهیز از اصطلاحات یا طنزهایی که ممکن است نادرست برداشت شوند، به ایجاد یک محیط کار مثبت و حرفهای کمک میکند. سعی کنید نظرات خود را با احترام بیان کنید و از اظهار نظرهای شخصی دوری کنید. با دقت به واکنشهای طرف مقابل گوش دهید و از بیان نظریات انتقادی بدون در نظر گرفتن حساسیتهای فرهنگی و فردی خودداری کنید. این رویکرد نه تنها باعث ارتقای روابط کاری میشود بلکه به حفظ جو مثبت و سازنده در محیط کار کمک میکند.
در طول سفر کاری ارتباط را محدود کنید!
در سفرهای کاری، مدیریت ارتباط با همکاران زن اهمیت ویژهای دارد. پیشنهاد میشود برای حفظ تمرکز و حرفهای بودن، ارتباطات غیرضروری را به حداقل برسانید. رعایت حریم خصوصی و اجتناب از موضوعات شخصی میتواند به ایجاد فضایی راحت و حرفهای در سفر کمک کند. همچنین، برنامهریزی دقیق برای جلسات و فعالیتهای کاری و پرهیز از گپهای غیررسمی یا ارتباطات خارج از موضوعات شغلی، به افزایش بهرهوری و حفظ احترام متقابل در طول سفر کمک خواهد کرد.
در محل کار از حق خانم ها دفاع کنید و از آنها حمایت کنید!
اگر ببینید که یک خانم توسط یک همکار مرد آزرده شده، او را صدا کنید و به او اطمینان دهید که او محافظت می شود.
جمعبندی:
در مورد روش برخورد صحیح با همکاران زن ، به غرایز درست خود اجازه دهید که شما را هدایت کنند. با یک همکار خانم درست مانند یک خانم در خانواده خود رفتار کنید. برای او به همان اندازه توجه و احترام قائل شوید. در زمان کار، با او درست مانند یک همکار مرد رفتار کنید. چه او را دوست داشته باشید یا از او متنفر باشید – با او متفاوت از دیگران رفتار نکنید!
دینگ ارائه دهنده راهکار اتوماسیون حضور و غیاب
دینگ یکی از برترین ارائه دهندههای راهکار اتوماسیون حضور و غیاب با محصولات و خدمات مرتبط آماده ارائه خدمت به شماست، در صورت لزوم با کارشناسان ما در ارتباط باشید.