بیمه بیکاری نوعی مقرری و یکی از حمایتهای سازمان تامین اجتماعی است که به افرادی که طبق قوانین و مقررات قانون کار، بیکار میشوند تعلق میگیرد. حق بیمه بیکاری 3٪ از حقوق ماهیانه فرد بیمه شده میباشد که باید توسط کارفرما به تامین اجتماعی پرداخت شود. قوانین بیمه بیکاری از جمله میزان مقرری افراد، مبلغ بیمه بیکاری و چگونگی دریافت آن، همگی در قوانین تأمین اجتماعی پیشبینی شده و شرح داده شده است.
قبل از اینکه ادامه مطلب درباره قانون بیمه بیکاری را بخوانید، بهتر است درباره سامانه حضور و غیاب دینگ بیشتر بدانید. سهولت ورود و خروج کارکنان از طریق اپلیکیشن دینگ و مزایایی مثل امکان مدیریت حضور و غیاب چند شعبه از طریق اپلیکیشن / تحت وب از امکانات این سامانه است. درباره دینگ بیشتر بدانید.
چه کسانی مشمول دریافت بیمه بیکاری میشوند؟
طبق قوانین بیمه بیکاری ، کسانی که به صورت غیرارادی و بدون میل خود در اثر تعدیل نیرو و یا حوادث غیرمترقبه مثل آتشسوزی، سیل و … شغل خود را از دست میدهند و به طور کلی بر اساس شرایط مشخص قانون کار، به عنوان بیکار شناخته میشوند، میتوانند بیمه بیکاری دریافت کنند.
البته تشخیص اینکه فرد بدون میل شخصی خود بیکار شده یا نه به عهده جمعی از کارشناسان است که طی جلسهای که در اداره کار و رفاه اجتماعی با حضور نمایندگانی از اداره کار، سازمان تأمین اجتماعی و همچنین نمایندهای از محل کار فرد بیمه شده برگزار میشود، مشخص شده و نتیجه میگیرند که آیا به فرد بیمه بیکاری تعلق میگیرد یا نه.
قوانین بیمه بیکاری
برای اینکه بدانید مشمول دریافت بیمه بیکاری هستید یا نه، قوانین بیمه بیکاری و شرایطی مشخص شده است که با دارا بودن آنها مشمول دریافت مقرری میشوید.
لازم به تذکر است که با توجه به قوانین کار و تامین اجتماعی، افراد بازنشسته و یا از کار افتاده، اتباع خارجی و افرادی که شغل آزاد دارند و حق بیمه را به صورت اختیاری پرداخت کردهاند، واجد شرایط برای دریافت بیمه بیکاری نیستند. اما سایر بیمه شدگان در صورتی که قبل از شروع ایام بیکاری حداقل سابقه شش ماه پرداخت حق بیمه داشتهاند، مشمول دریافت بیمه بیکاری هستند.
بیمه شده ظرف مدت 30 روز (از تاریخ شروع بیکاری) باید مراتب بیکاری و آمادگی خود را برای اشتغال در حرفه جدید پیشنهادی از سوی واحدهای کار و امور اجتماعی به اداره کار مربوطه اطلاع دهد. در غیر این صورت عدم مراجعه او با دلیل موجه و در صورت تشخیص و صلاحدید هیأت حل اختلاف پذیرفته میشود.
پس از گزارش بیکاری به اداره کار و تشکیل پرونده و ارائه مدارک لازم به اداره کار، مراحل دریافت مقرری برای بیمه شده انجام میشود؛ و از روز اول بیکاری محاسبه شده و به او پرداخت میگردد. همچنین ایام دریافت مقرری بیکاری جزو سوابق بیمه شده محسوب میگردد.
توجه
مدت پرداخت حق بیمه و مقدار آن، با توجه به میزان سابقه پرداخت حق بیمه از طرف بیمه شده قبل از ایام بیکاری و مجرد یا متأهل بودن فرد متفاوت است.
شرایط بیمه بیکاری
شرایط دریافت بیمه بیکاری به شرح زیر است:
- مشمول قانون کار و تأمین اجتماعی باشید
- حداقل یک سال سابقه کار با بیمه داشته باشید
- جز اتباع کشور دیگری نباشید
- مستمریبگیر، بازنشسته یا از کارافتاده نباشید
- کارفرما، دارای شغل آزاد یا بیمه خویش فرما نباشید
- به صورت ارادی کار خود را ترک نکرده باشید
- بیکاری خود را تا ۳۰ روز پس از اخراج به اداره کار اعلام نموده باشید
مدارک لازم برای گرفتن بیمه بیکاری
اگر طبق قوانین بیمه بیکاری واجد شرایط این بیمه هستید، مدارک زیر را تکمیل کرده و به اداره تعاون، کار و رفاه اجتماعی مراجعه کنید:
- اصل و کپی مدرک تحصیلی یا مدرک فنی
- اصل و کپی تمام صفحات شناسنامه و کارت ملی
- اصل و کپی کارت پایان خدمت (برای آقایان)
- اصل و کپی قرارداد یکسال آخر کار یا رای صادرشده
- 4 قطعه عکس ۴*۳ جدید
- پوشه روغنی
- کپی صفحه اول دفترچه بیمه
- نامه عدم نیاز کارفرما
در نامه عدم نیاز کارفرما باید قید شود که از تاریخ مشخصی، نیازی به حضور شما در مجموعه مربوطه نیست. لازم به ذکر است که تاریخ قید شده در نامه باید یک روز بعد از تاریخ پایان قرارداد و آخرین روز ذکرشده در لیست بیمه باشد. برای مثال اگر تا 1400/04/30 قرارداد دارید، باید در نامه قید شود از تاریخ 1400/05/1 نیازی به حضور شما در مجموعه نیست.
حضور و غیاب در زمان دریافت بیمه بیکاری
بیمه شده پس از برقراری بیمه بیکاری موظف است در تاریخها و ساعات مشخصی که برای او معین شده در محل اداره کار حاضر شود و اثر انگشت خود را ثبت کند. این حضور و غیاب در بیمه بیکاری به منظور اطمینان از عدم اشتغال به کار مقرری بگیران است و عدم مراجعه بدون عذر موجه به منزله انصراف از دریافت مقرری و یا اشتغال پنهانی به کار جدید است.
بنابراین در صورت عدم حضور، مقرری او قطع شده و اگر ثابت شود که غیبت او موجه بوده با ارائه مستندات کافی مقرری او مجددا برقرار میگردد. البته در شرایط خاص مانند تعطیلات و یا شرایطی مانند بیماری (با ارائه مستندات پزشکی)، سفرهای زیارتی – سیاحتی، حوادث غیرمترقبه، ازدواج بیمه شده، یا زندانی بودن و بازداشت فرد بیمه شده فواصل حضور و غیابها تغییر میکند.
در چه شرایطی بیمه بیکاری قطع میشود؟
طبق قوانین بیمه بیکاری در هر یک از شرایط زیر مبلغ بیمه بیکاری ممکن است قطع شود:
- اگر بیمه شده شغل پیشنهادی مشابه شغل خود را نپذیرد.
- بیمه شده به کار جدیدی مشغول شود.
- بیمه شده به گزارش واحدهای اداره کار، بدون عذر موجه در کلاس¬های کارآموزی که برای او تهیه دیده شده شرکت نکند.
- اگر ثابت شود بیمه شده با میل خود بیکار شده، مقرری او قطع و موظف به بازپرداخت تمام مبلغی است که تا کنون دریافت نموده است.
- مدت دریافت مقرری به اتمام رسیده باشد.
- بیمه شده فوت کند.