5 راه حل برای نجات کسب و کارهای در شرایط بحرانی

در دنیای امروز، هزار و یک کسب‌وکار گوناگون در سراسر جهان وجود دارد که تمامی آن‌ها علی‌رغم تفاوت‌های زیادی که با یکدیگر دارند، در یک مسئله مشترک هستند: قرارگرفتن در شرایط بحرانی، احتمال شکست و در نهایت پایان یک رویای شکست‌خورده. چه یک کسب‌وکار کوچک و نوپا باشید و چه یک شرکت خصوصی و سازمان دولتی بزرگ، قطعا این شرایط را به اشکال گوناگون تجربه خواهید.

اینکه چرا یک کسب‌وکار در شرایط بحرانی قرار می‌گیرد، دلایل گوناگونی دارد، اما مسئله حائز اهمیت این است که از بحران‌ها عبور کنیم و از آن‌ها پلی برای دستیابی به رشد و موفقیت بهره ببریم. کسب‌وکار‌های کوچک و بزرگ به لطف به‌ جریان درآوردن نقدینگی، اتخاذ تصمیمات درست و دوری از خطا و اشتباه، از جمله مهم‌ترین راهکارهایی است که کسب‌وکارهای کوچک و متوسط را در مقابله با بحران‌ها یاری می‌رسانند. علاوه بر این‌ها، استراتژی‌ها و راهکارهای دیگری هم برای نجات کسب و کارها در شرایط بحرانی وجود دارد که در مطلب حاضر قرار است 5 مورد از مهم‌ترین آن‌ها را مورد بررسی قرار دهیم. با ما همراه باشید.

بحران محل کار

1.   بیزینس مدل خود را دوباره ارزیابی کنید

بسیاری از کسب‌وکارهایی که در مرز شکست و شرایط بحرانی قرار دارند، احتمالا مرتکب این خطای اساسی شده اند: منابع خود را به‌صورت گسترده پخش کرده‌اند و هم‌زمان روی چند پروژه متمکر هستند. هر چند که این مسئله در دنیای سرمایه‌گذاری بسیار حائز اهمیت است و سرمایه‌گذاران نباید به اصطلاح همه تخم مرغ‌هایشان را در یک سبد بگذارند، اما در دنیای کسب‌وکار متخصصان عقیده دارند که چنین چیزی برای سازمان‌ها – به‌ویژه آن‌هایی که نوپا هستند – بسیار خطرناک است.

در عوض آن‌ها توصیه می‌کنند که برای نجات کسب و کار در شرایط بحرانی، منابع خود را از آشفتگی درآورید و روی یک پروژه متمرکز کنید؛ جایی که اطمینان دارید در آن موفق خواهید شد. در چنین شرایطی بهتر است روی قسمت‌هایی از بازار تمرکز کنید که هنوز اشباع نشده‌اند و فضا زیادی برای فعالیت شرکت شما در آن وجود دارد. همچنین، توجه داشته باشید که در این حالت ممکن است کسب‌و‌کارتان به بودجه‌ مازاد نیاز پیدا کند؛ پس از همان ابتدا تمامی جوانب را خوب بسنجید.

2. بازاریابی را متوقف نکنید

شاید فکر کنید که متوقف کردن پروژه‌های بازاریابی، راه‌حل خوبی برای حفظ بودجه و نقدینگی باشد؛ اما این کار اشتباه است. زمانی که دست از تبلیغ کردن برند خود بردارید، رسماً به آن معناست که تسلیم شده‌اید و دیگر نمی‌خواهید ادامه دهید. توقف بازاریابی به آن معناست که شما دیگر به مشتریان تازه نیازی ندارید و این کار، وضعیت شما را از آنچه که هست بحرانی‌تر خواهد کرد. بازاریابی، موتور محرک یک کسب‌وکار است. به‌علاوه، با یکسری راهکار ساده در عین صرفه‌جویی در بودجه، همچنان می‌توانید به بازاریابی ادامه دهید. این راهکارها عبارت‌اند از:

  •   در فروم‌ها و ایونت‌های نتوورکی شرکت کنید،
  •   یک حساب کاربری در Google My Business باز کنید،
  •   از اینفلوئنسرها کمک بگیرید و با آن‌ها همکاری کنید،
  •   از بازاریابی ارجاعی یا همان ریفرال مارکتینگ غافل نشوید،
  •   با دیگر کسب‌وکارهای مشابه تعامل داشته باشید،
  •   متون تبلیغاتی برای انتشارات مختلف بفرستید،
  •   از فضای مجازی و شبکه‌های اجتماعی به نفع خود بهره ببرید،
  •   و…

3. وضعیت مالی خود را بررسی کنید

از دیگر راه‌حل‌های نجات کسب و کار در شرایط بحرانی، بررسی وضعیت مالی و دفتر کل حسابداری شرکت است. باید تمامی مدارک مالی و حساب‌های شرکت را با بالاترین جزئیات بررسی کنید و کوچک‌ترین احتمالات هدررفت بودجه و سایر منابع را در نظر داشته باشید. این کار نه‌تنها از شکست کسب‌وکار شما جلوگیری خواهد کرد، بلکه باعث می‌شود آشنایی و آگاهی بیشتری از میزان درآمد، هزینه‌های جاری، میزان سوددهی و بدهی‌هایتان پیدا کنید.

اتلاف بودجه می‌تواند در هر بخشی وجود داشته باشد؛ معمولاً مهم‌ترین دلیل برای ازدست‌رفتن بودجه، تصمیمات اشتباه است. حل‌وفصل و رفع این تصمیمات اشتباه و متوقف کردن خرج‌های اضافی، یکی از بهترین راهکارها برای نجات کسب و کارها در شرایط بحرانی به شما می‌رود. کاهش هزینه را ابتدا از سطوح ابتدایی شروع کنید؛ سپس رفته‌رفته عمیق‌تر شوید و هزینه‌های پنهان را نیز شناسایی کنید. تنها هزینه‌هایی را نگه دارید که برای بقای کسب‌وکار شما حیاتی هستند و بقیه را تمام‌وکمال حذف کنید. حتی گاهی در این مرحله اخراج و تعدیل کارمندان می‌تواند گام بسیار مهمی تلقی شود.

کار کردن در شرایط بحرانی

4. تجزیه‌وتحلیل SWOT انجام دهید

یکی از مفیدترین کارهایی که می‌توان برای نجات کسب و کارها در شرایط بحرانی انجام داد، انجام تجزیه‌وتحلیل SWOT است. این تست، یک تکنیک برای برنامه‌ریزی راهبردی است و می‌تواند برای جلوگیری از شکست سازمان، بسیار مؤثر باشد. SWOT در حقیقت کلمه‌ای متشکل از سرواژه‌های زیر است:

  •   Strengths یا نقاط قوت
  •   Weaknesses یا نقاط ضعف
  •   Opportunities یا همان فرصت‌های موجود
  •   Threats خطرات و موانع موجود

این تست، یکی از بهترین راه‌هاست برای اینکه بفهمید اصلاً کجای کار شما ایراد دارد و چرا وضعیت کسب‌وکار شما بحرانی شده است. به‌علاوه SWOT به شما کمک می‌کند که فرصت‌ها، تهدیدها، نقاط قوت و نقاط ضعفتان را بهتر درک کنید و دورنمایی کلی از وضعیت موجود به شما ارائه خواهد کرد. همچنین، با کمک این آزمون می‌توانید در استراتژی‌هایتان بازنگری کنید و رویه بهتری را در پیش بگیرید.

5. روی مشتریان خود تمرکز کنید

اگر مشتری تازه ندارید، بهترین راهکار این است که مجددا مشتری‌های وفادار و قدیمی خود را هدف قرار دهید. مشتریان وفادار کلید اصلی موفقیت شما در شرایط سخت هستند و همیشه به کارتان خواهند آمد. از این رو، در هر محصولی که طراحی و روانه بازار می‌کنید یا هر خدمتی که ارائه می‌دهید، باید مخاطب و مشتری وفادار خود را مد نظر قرار دهید.

آماری وجود دارد که می‌گوید از بین تمام مشتری‌های شما، 100 نفر از آن‌ها همیشه برای شما باقی خواهند ماند؛ حفظ این 100 نفر می‌تواند بقای کسب‌وکار شما را تضمین کند. به همین دلیل است که همیشه باید این افراد را راضی و خوشحال نگه دارید؛ زیرا زمانی که کسب‌وکار شما دچار بحران شد، اولین افرادی که می‌توانند به دادتان برسند یا با شما بمانند، همین 100 نفر هستند.

در این حالت، بهترین راهکار آن است که از طریق یک مصاحبه سوالات زیر را از آنان بپرسید تا بدانید که چطور می‌توانید رضایت آنان را بیشتر جلب کنید:

  •   چطور می‌توانیم نیازهای شما به بهترین شکل برآورده کنیم؟
  •   تا چه اندازه از محصولات و خدمات ما رضایت دارید؟
  •   دلیل اینکه شما ما را به‌جای رقبایمان انتخاب کردید چیست؟
  •   دوست کدام جنبه از خدمات و محصولات ما بهبود پیدا کنند؟

توافق در شرکت

نحوه برخورد با مشتری ناراضی

در انتها

هر کسب‌وکاری ممکن است در شرایط بحرانی و لبه‌ پرتگاه شکست قرار بگیرد؛ این ویژگی مشترک تمامی سازمان‌ها و کسب‌وکارها است. اما خوشبختانه راهکارهای زیادی برای مقابله با بحران وجود دارد که در مطلب حاضر 5 مورد از کارآمدترین آن‌ها را معرفی کردیم. آیا تابه‌حال در سازمانتان با بحرانی دست‌وپنجه نرم کرده‌اید؟ چطور از این بحران‌ها عبور کرده‌اید؟ تجربیات خود در این زمینه را با ما به‌اشتراک بگذارید.

 

 

دینگ ارائه دهنده راهکار اتوماسیون حضور و غیاب

دینگ یکی از برترین ارائه دهنده‌های راهکار اتوماسیون حضور و غیاب با محصولات و خدمات مرتبط آماده ارائه خدمت به شماست، در صورت لزوم با کارشناسان ما در ارتباط باشید.